Vem tjänar på jämställdhet?

I senaste vinter OS stod längdskiddamerna för samtliga av längdskidåkningens 7 OS-medaljer. Längdskidåkning förefaller utåt sett som en av våra mest jämställda med Charlotte Kalla och Stina Nilsson som några av våra mest mediala kvinnliga idrottare.

Men bakom framgångarna vilar också en annan sida. Med 100 % manliga tränare i längdskidlandslagets tränarstab mellan år 1994-2018. Med 95 % av hela Svenska Skidförbundets landslagstränare på seniornivå bestående av män.

• Varför tycks strukturerna inom idrotten särskilt svåra att förändra?
  • Hur ser motståndet ut och vilka osynliga maktförhållanden behöver vi lära oss att se?
  • Hur kan vi få fler tjejer och kvinnor att idrotta längre? När ska kvinnliga idrottare uppnå samma status?
  • Och inte minst - hur skapar vi som förening eller förbund, en handlingsplan för förändring?

Maria Rydqvist är tidigare elitskidåkare med fina meriter från Svenska landslaget och SM-tävlingar. Hon har en lång och framgångsrik karriär inom längdskidsporten med ett silver i stafett och en fjärde plats i 10 km fristil under VM i Falun 2015 bland annat. Maria har skrivit en bok om jämställdhet - Kvinnor, idrott och manliga ledare.

Välkommen!

• 2019-01-21
    • 2019-01-24 18:30 - 20:30
  • Hallen (Gamla Saluhallen, Prästgatan 8), Motala
  • Föreläsningen är kostnadsfri och bekostas av SISU Idrottsutbildarna och Motala kommun.

• 2019-01-21
    • 2019-01-24 18:30 - 20:30