Temakväll #SCHYSSTIDROTT - Idrottens (dolda) utmaningar

Temakväll #SCHYSSTIDROTT

Skåneidrotten i samverkan med Kvinnojouren Lund, PIL i Lund samt
Lunds kommun presenterar tre stycken temakvällar med fokus på en inkluderande och jämställd idrott för alla.

#Schysstidrotts tredje temakväll kommer handla om "Idrottens (dolda) utmaningar." Om när det som inte får ske ändå sker. Kvällen kommer handla om kränkningar, sexuella övergrepp och grooming inom idrotten.

Till den 4 april har vi två stycken föreläsare som båda bär på egna erfarenheter.

IDA MARKO VARGA
Redan som 13-åring kvalade Ida in i svenska seniorlandslaget i simning och är en av få ungdomsstjärnor som fullföljt hela ”elitresan” med allt vad det innebär. Idag har Ida varit en del av seniorlandslaget i över 16 år. Under Idas tidiga år i landslaget blev hon sexuellt ofredad av en landslagstränare som tillslut blev dömd i hovrätten. Det är en unik historia om att våga träda fram och övervinna de största rädslorna inom sig. En historia om kärleken till idrotten, simningen och om att aldrig någonsin ge upp. Ida har deltagit vid fyra olympiska spel och varit i final vid alla fyra tillfällen.

LASSE WESTHOLM
Grooming kallas den process som en vuxen förövare använder för att knyta band till ett minderårigt offer i sexuellt syfte. I föreläsningen ”Det är inte min skam” ger Lasse Westholm en både personlig och utbildande föreläsning som ger åhöraren insikt i hur förövare går till väga – i organisationer, föreningar samt på nätet – för att skapa känslomässiga band med sina offer. Lasse beskriver också konsekvenser och åtgärder för att känna igen och förhindra att grooming sker i din förening eller organisation.

Datum: 4 april 2019
Tid: 18.00 - 20.30
Mingel/fika: 18.00 - 18.15
Plats: Sparbanken skåne arena, lokal Kraftringen, Stattenavägen 25, 222 28 Lund