Mogadishu till Luleå - en 11200 km lång livsresa

Om du drabbas av tekniska problem vid anmälan, skicka namn, fullständigt personnummer, organisation, arrangemangets namn och datum till norrbotten@rfsisu.se.

Digital inspirationsföreläsning på temat integration. Mohamed Ahmeds liv började i Mogadishu, Somalia. Idag bor han 11 200 km norrut, i Sverige, lever med två kulturer och spelar bandy i det Somaliska landslaget.

Du får ta del av spännande, roliga och sorgliga nedslag i Mohameds liv. Livet i Somalia, första tiden i Sverige, att leva med två kulturer, kulturkrockar och bandyn som tog honom hela vägen till VM  i Ryssland.

År 2006 blir inbördeskriget i Somalia outhärdligt och huvudstaden Mogadishu blir en extremt farlig att bo i. Mohamed och delar av hans familj var tvungna att flytta norrut i landet, vilket blir starten på en lång flykt som slutade i Borlänge, Sverige 2009.

Allt var nytt och annorlunda i Sverige och idrotten blev ett sätt att lära känna människor och det nya landet.

År 2013 anmäler sig Somalia till bandy-VM i Ryssland – det första afrikanska laget någonsin. Men spelarna bor inte i Somalia, de bor då i Borlänge och har aldrig tidigare stått på ett par skridskor. En av spelarna är Mohamed Ahmed.

Idag studerar Mohamed på Luleå Tekniska Universitet och jobbar deltid på RF-SISU Norrbotten.

Mohamed spelat 6 VM och representerar fortfarande Somalia i bandysammanhang.

Föreläsningen är gratis, men kräver anmälan. Sista anmälningsdag är 27/10.

Kallelse med länk till föreläsningen skickas till den e-post du uppger vid anmälan.

Om du inte tillhör en idrottsorganisation väljer du "annan organisation" på första sidan vid anmälan.

• 2020-10-27
    • 2020-11-03 12:15 - 12:55
  • Digital föreläsning
  • Föreläsningen är kostnadsfri, men kräver anmälan.

• 2020-10-27
    • 2020-11-03 12:15 - 12:55
  • Digital föreläsning
  • Föreläsningen är kostnadsfri, men kräver anmälan.