Skärgårdsläger för havskajakledare
Välkommen till årets upplaga av Kanotförbundets havskajakledarläger!
Även i år arrangerar Kanotförbundet ett ledarläger med stöd av Svenskt Friluftsliv. Och precis som tidigare är det proffsiga och inspirerande utbildare som lotsar dig genom helgen och ger dig både mersmak, utmaningar och inspiration. Något som är nytt är att vi i år håller till i vackra Västervik.
Ledarlägret är en helg för kajakledare, oavsett var du är verksam, som ger dig fördjupning inom ledarskap och instruktörskap. Förutom kunskapsdelen, är syftet med lägret också att vara en mötesplats som ger deltagarna möjlighet att nätverka, träffa andra och dela med sig av erfarenheter. I år har vi utifrån tidigare utvärderingar och för att öka utrymmet för spontana samtal gjort ett luftigare program. Vi ordnar också en gemensam middag på lördagen, till självkostnadspris, där det blir gott om tid för samtal och erfarenhetsutbyten.
Lägret inleds på lördagen den 26 augusti kl 09:30 och avslutas söndag 27 augusti kl 15:00. På lördagen har vi tre olika pass (ca 2 tim/pass) inom områdena Teknik, Tillämpat ledarskap och Miljö - vilket bygger på Svenska Kanotförbundets utbildningsstruktur. Här väljer du inte pass utan alla får delta i alla tre teman.
På söndagen har vi valbara pass, där du får välja två av fyra olika ämnen. Ett av passen är särskilt ägnat åt att lyfta och synliggöra kvinnor och kajakledarskap. Vi hoppas att helgen inspirerar både kvinnor och män till ett gott ledarskap och utveckling i sin ledarroll.
De flesta passen hålls helt eller delvis på vattnet. Du hittar en bifogad fil med beskrivningar av passen. Deltagarna kommer att delas in i grupper med andra på ungefär samma nivå, så att innehåll och upplägg motsvarar förkunskaper och förväntningar.
Varmt välkommen till en helg som vi tillsammans gör fantastisk!
Praktisk information
Vi uppmuntrar till hållbart resande; med kollektivtrafik eller samåkning. Det finns goda kommunikationer till Västervik, både buss och tåg, och det går en buss som åker in i campingområdet.
Samåkningspool - i samband med anmälan kan du ange om vill dela dina uppgifter och om du har plats i egen bil eller vill samåka med någon. Vi kommer därefter att dela era uppgifter och skicka ut information till alla som har intresse av samåkning i någon form att själva knyta kontakt. Ange även om du INTE vill dela dina uppgifter eller samåka.
För dig som väljer att samåka eller resa kollektivt, eller inte vill frakta din egen kajak, finns det möjlighet att hyra kajak av Ostkusten Kajak till halva priset. Du tar själv kontakt med Ostkustenkajak och bokar din kajak.
Ange koden "KANOT" för att få 50% rabatt på kajakhyra.
Datum:26-27 augusti
Tid: 9.30 lördag morgon-15 söndag eftermiddag
Plats: Västervik Resort, vi kommer att hålla till i området som heter Fiskebyn
Boende: Tältplatser är precis vid stranden, där även kajakerna kan sova för natten. 2-bädds-stugor i området Fiskebyn finns att boka för den som vill bo i stuga, stugorna är också precis vid stranden där vi kommer att vara. Det finns också husbilsplats att boka. Du behöver ringa till Västervik Resort, 0490-258000, för att boka boendet (en online). När du bokar, uppge Svenska Kanotförbundet, och bokningsnummer 32445601 (för att få sen utcheckning utan extra kostnad).
Ta med: egen mat, förutom lördagens middag om du väljer att delta i gemensam middag till självkostnadspris, kajak och paddelutrustning om du inte hyr av Ostkustenkajak (egen säkerhetsutrustning kan vara bra att ta med), sov- och matlagningsprylar.
Kostnad: 900 kr (för Godkänd Kanotcentral, Auktoriserad utbildare, SKF-ansluten kanotförening, extern deltagare: 1500 kr)
Sista anmälningsdatum: 1 augusti 2023
Kontakt: Katinka Ingves, katinka.ingves@kanot.com tel: 076-66114303
Åsa Andersson, asa.andersson@kanot.com. tel: 076-6395023
Med reservation för ändringar.
PROGRAM, preliminärt
LÖRDAG
PASS 1: Teknik
Tekniktips och teknikanalys med Michaela Jonsson Lindblad och Jonas Forsmark.
Välkommen till ett teknikpass där primära fokus är effektiv framåtpaddling, vi knyter an till teknikpyramiden. Passet består av teori, praktiska delar på land och i vatten. Hur gör vi för att undvika ogynnsam repetitiv belastning av mindre strukturer och i stället nyttja de större muskelgrupperna? Hur får vi till en positiv kraftutveckling i vattnet? Spelar paddeln någon roll? De praktiska delarna innehåller konkreta övningar som du förhoppningsvis kan ta med dig vidare i ditt fortsatta ledarskap.
Michaela är tidigare elitkanotist, tränare och fysioterapeut inom rörelseanalys.
Jonas är en erfaren utbildare och har utvecklat Kanotförbundets nuvarande utbildningssystem.
PASS 2: Utforska ditt ledarskap
Karin Geissler och Håkan Mattsson leder detta pass som ger oss mer verktyg i vår verktygslåda för att få mer varierade och anpassade turer.
Utforska ditt ledarskap, olika ledarstilar och metoder genom scenarier på vattnet. Lär dig mer om hur du kan anpassa din ledarstil och metod till olika tillfällen, grupper, situationer och händelser. Hur leder vi, hur mycket kan gruppen bidra med, när kan vi lämna över mer ansvar till gruppen och hur påverkar detta upplevelsen.
Karin är steg2-ledare i Brunnsvikens Kanotklubb och Håkan ingår i Kanotförbundets utbildargrupp.
PASS 3: Miljöengagerad paddling
Hur kan vi som ledare inspirera deltagarna att utforska och värna den miljö som är vår arena – vattnet? Vi omsätter forskning i praktiken för att skapa engagemang hos våra deltagare. På det här passet ramar vi in sammanhanget, ger exempel på övningar som kan bidra till mer miljömedvetna deltagare.
Thomas Beery Högskolan Kristianstad, Emilia Fägerstam Linköpings Universitet, Jonas Forsmark Linköpings Universitet och Daniel Wolf-Watz Mittuniversitetet är ett forskningsteam som arbetar för att utveckla ett koncept kring Miljöengagerad paddling. Vi testar deras teorier och omsätter några av dessa i praktiska moment.
----
STEG 2, detta spår är avsett för ledare på steg2-nivå.
Carin Green och Clara Tesch Thunberg
TEKNIK/SÅ BLIR DU LÄTT PÅ HANDEN
Lär dig de ”tunga” sakerna på ett smart sätt. Du får knepen för att klara av en ”hand of god”, eller att tömma en lastad kajak utan att gå sönder.
Det blir ett praktiskt pass på vattnet, där vi övar på varandra. Syftet är att bli bättre själv, men också på att lära ut.
TILLÄMPAT LEDARSKAP/ HOLISTISK MANÖVRERING
Vi brukar vara bra på att analysera och bryta ner våra rörelser i små, små delar. Men hur hänger allt egentligen ihop? Under passet försöker vi hitta en helhetssyn på rörelseschemat i paddling.
VATTNET SOM FÖRENAR OSS
Vatten är en gemensam nämnare för kajakister, men också för allt annat liv på jorden.
Under passet genomför vi aktiviteter för att förstå och stärka kopplingen till vikten av tillgång på rent vatten och vad vi kan bidra med i arbetet för det.
Carin Green är rutinerad guide och instruktör hos Horisont Kajak och har lett turer både i Sverige och på Grönland. Clara Tesch Thunberg utbildar våra bästa utbildare och har gått kursen Miljöengagerad Paddling.
---
SÖNDAG, valbara pass.
INCIDENTHANTERING
Karin Åmossa och Håkan Mattsson tar med oss på en händelserik tur. Vad gör du om det oförutsägbara händer? Är det verkligen helt oförutsägbart eller hade situationen kunnat undvikas? Hur hanterar vi oss själva och gruppen? Vi kommer att öva på några situationer som kan inträffa när du leder en grupp i skärgården.
Karin är steg2-ledare och erfaren paddlare och Håkan har gedigen erfarenhet kring ledarskap och säkerhet.
RÄDSLOR OCH SKAPA GODA TILLSTÅND
Tina Toller håller detta pass kring hur vi hanterar rädslor och känner av mentalt tillstånd hos våra deltagare - före, under och efter en tur eller paddelaktivitet. Även du som ledare kan känna rädsla, hur hanterar man det. Passet kopplar till boxen som handlar om mentalt tillstånd i teknikpyramiden.
Tina är erfaren inom mental träning, coachning och är instruktör inom både parakanot och ridning.
KVINNLIGT LEDARSKAP
Passets syfte är att lyfta specifika förutsättningar, hinder och möjligheter för kvinnliga ledare och instruktörer. Här får Carin Green sällskap av Kanotförbundets Katinka Ingves som håller en kort inledning till passet.
METODER FÖR UTVECKLAT LEDARSKAP
Hur spetsar vi till våra turer och pass så att deltagarna får med sig något mer? Hur läser du som ledare av dina deltagare och vilka metoder kan man använda i praktiken? När kan man lämna över ansvar till gruppen och individen – och hur kan vi skapa en trygg miljö för paddlaren?
Jonas Forsmark och Clara Tesch Thunberg leder detta pass.
Information
-
- 2023-08-02
-
-
- 2023-08-26 09:30 - 2023-08-27 15:00
-
-
- 900 SEK
-
- För Godkända Kanotcentraler, Auktoriserade utbildare och SKF-anslutna kanotföreningar är kostnaden 900 kr. För externa är kostnaden 1500 kr. OBS att det kommer stå 900 kr för alla, på fakturan kommer rätt summa att stå.
-
- Om du får förhinder ska du meddela det till asa.andersson@kanot.com så snart som möjligt.
Information
-
- 2023-08-02
-
-
- 2023-08-26 09:30 - 2023-08-27 15:00
-
-
- 900 SEK
-
- För Godkända Kanotcentraler, Auktoriserade utbildare och SKF-anslutna kanotföreningar är kostnaden 900 kr. För externa är kostnaden 1500 kr. OBS att det kommer stå 900 kr för alla, på fakturan kommer rätt summa att stå.
-
- Om du får förhinder ska du meddela det till asa.andersson@kanot.com så snart som möjligt.